donderdag 6 november 2014

Gesmoorde oerwortels met salsa verde en komijnekaas

Niet iedereen zal dit recept lekker vinden en ik geef toe, de combinaties zijn misschien wat raar, maar ik zou zeggen: probeer en pas eventueel aan naar je eigen smaak. ikzelf vind de combi van wortel, komijn en koriander heel erg lekker. Om het een volledige maaltijd te maken at ik er een stuk gebakken gerookte tofu bij.



Hoofdgerecht voor 2 personen:
Halve zak oerwortels of dunne (winter)penen
1 grote ui
half groentenbouillonblokje
olijfolie en eventueel een klont roomboter
half bosje peterselie
1/3 bosje koriander
halve eetlepel kappertjes
50 gram oude komijnekaas (in plakken)
grof zeezout
peper
citroensap
optioneel: 2 plakken gerookte of gemarineerde tofu

Schil de wortels met een dunschiller en snij in vieren. maak de ui schoon en snij in halve ringen.
Bak de ui kort in een scheutje olijfolie in een hapjespan met dikke bodem tot ze net een beetje bruin worden. Haal uit de pan. Voeg dan de wortels toe en bak ze tot ze lichtbruine randjes hebben. Doe de uien er weer bij en blus af met een glas water en het verkruimelde bouillonblokje. Laat een minuut of 7 zachtjes smoren totdat het vocht grotendeels ingekookt is.

Maak ondertussen de salsa verde. Doe in het molentje van de staafmixer de kruiden, een flinke scheut olijfolie, kappertjes, zout & peper. Pulseer tot een gladde, dunne pesto. Voeg naar smaak nog wat meer zout en wat citroensap toe.

Snij de komijnekaas in dunne reepjes.

Maak de wortels af met een klontje boter en laat nog een paar minuten smoren totdat ze beetgaar zijn.
Serveer met de kaas en salsa.

Vleeseters kunnen in plaats van tofu een stuk gebakken kipfilet eten en vegans kunnen de kaas vervangen door alleen wat geroosterde komijnzaadjes en de boter weglaten. Maar dan mist wel een zout accentje. Misschien zijn wat gistvlokken hier ook lekker bij?
Mensen die niet van koriander houden kunnen de salsa met alleen peterselie maken.