vrijdag 30 mei 2014

Crispy crust banoffee pie

De afgelopen week vierden drie collega's hun verjaardag. En omdat ik geen weerstand kan bieden aan Turkse koekjes en rijstevlaai heb ik me vergrepen aan heel veel dingen die niet binnen mijn eetwijze passen (tarwe, room en suiker, veel suiker). Het heeft wel mijn 'sweet tooth' wakker gemaakt. Daarom vandaag een recept voor een verantwoorder, maar toch heel zoet en romig taartje. Je hebt geen oven nodig, wel tijd: de taart moet goed gekoeld worden.



De meeste recepten voor vegan banoffee pies die ik vind op de interwebs hebben een bodem van noten en dadels of verkruimelde koek (zoals je onder kwarktaart doet), maar omdat de vulling al zo zacht, zoet en romig is ben ik op zoek gegaan naar een bodem die een knapperig contrast vormt. Amerikaanse versies gebruiken vaak ook nog een notenboter in de vulling. Dat lijkt mij veel te zwaar, dus ik probeer de vulling zo licht mogelijk te houden met voldoende smaakcontrasten tussen de verschillende lagen: een knapperig aromatische bodem, zoete verwenvla in het midden en een frisse topping.

Voor 2 kleine springvormen van 12 cm (is 4 grote of 8 kleine porties) heb je het volgende nodig:

Voor de bodem:
3 rijstwafels
1 tl kaneel
3 grote eetlepels kokosolie
3 eetlepels honing of maple syrup
stukje chocola (soort maakt niet uit, wat je nog hebt liggen)
bakpapier

Voor de vulling:
ca 200 gram dadels (in dit geval 20 stuks)
2 rijpe - maar niet bruine - bananen
1 theelepel vanille-essence
2 eetlepels sojamelk
1 theelepel oploskoffie korrels (dit geeft het caramel-achtige smaakje)
snufje zout

Voor de topping:
1 blik biologische coconut cream
sap van een half limoentje

Voorbereiding 1 (de avond van tevoren)
Zet het blik coconut cream in de koelkast.

Voorbereiding 2 (de volgende dag)
Ik koop altijd heel zachte verse dadels bij de Turkse supermarkt, waarvan het velletje makkelijk loslaat. Kan je niet aan dat soort dadels komen, week je dadels dan een paar uur in water.

En nu komt het - behalve het koelen - tijdrovendste onderdeel van dit recept: pulk de velletjes van de dadels en haal de pitten eruit. Tussendoor je vingers en mesje even onder de kraan afspoelen helpt tegen het plakken. Als je hier geen zin in hebt laat je de velletjes gewoon zitten. Je vla wordt dan wel minder mooi glad.

Bereiding (neem de tijd voor het koelen, dus reken op ongeveer 2-3 uur):
Maak de bodem. Verkruimel hiervoor de rijstwafels in een kom.
Smelt de honing of maple syrup samen met de kokosolie en kaneel in een pannetje. Giet dit mengsel over de rijstkruimels en roer door. Schep dit mengsel op de bodem van de met bakpapier beklede springvormen en druk een beetje aan. Niet te hard, het moet een luchtige bodem blijven.
Zet de vormen in de koelkast om op te stijven.

Smelt de chocola (in de magnetron gaat het snelst) en smeer dit met een siliconen kwastje over de bodem. Zet terug in de koelkast om volledig hard te worden. Dit laagje voorkomt dat de vochtige vulling de bodem zacht maakt.
In dit geval had ik nog wat pure chocola met hazelnoot liggen. De knapperige stukjes noot gaven nog wat extra's aan de bodem.

Pureer in de keukenmachine de ontvelde/ontpitte dadels met de sojamelk, 1 banaan, zout, koffiekorrels en vanille tot een dikke, romige, toffee-achtige vla. Laat ook opstijven in de koelkast.

Snij de andere banaan in plakjes en verdeel deze over de bodem. Schep de vla er overheen.
Laat ook dit weer koelen.

Opdienen
Haal vlak voordat je de taart wilt gaan eten het blik coconut cream uit de koelkast en maak het voorzichtig open. Probeer zo min mogelijk te schudden/bewegen. Schep de dikke room die zich bovenin het blik heeft verzameld in een koele kom. Het water dat overblijft kan je weer voor een ander gerecht gebruiken.
Klop de room met het limoensap zoals je slagroom zou kloppen tot het luchtig is. Ik voeg hier geen zoetstof aan toe omdat de taart al zoet genoeg is, maar je kunt er eventueel nog een beetje honing bij doen.

Haal de taart uit de vorm, schep de geklopte room over de taart en serveer.

De geklopte kokosroom is ook lekker als alternatief voor creamcheese topping op bijvoorbeeld carrot cake muffins.

Naschrift:
Helaas was mijn kokosroom mislukt (dus geserveerd met reguliere slagroom) en vond ik zelf de taart veel te zoet, maar mijn collega's verzekerden mij dat hij erg lekker was, dus ik publiceer het recept toch maar alvast.

dinsdag 27 mei 2014

Romige italiaans gekruide courgette - witte bonen soep met pesto en chili-olie

Courgette heeft van zichzelf niet veel smaak. Door er veel smaakmakers aan toe te voegen is er van alles van te maken. Zoals deze Italiaans gekruide soep. Ik gebruik verse kruiden uit de tuin, maar gedroogd kan natuurlijk ook.



Voor 4 grote kommen:
1 courgette
1 blik (ca 400 gram) witte bonen (of canellini of lima beans)
1 grote ui
1 teentje knoflook
900 ml groentenbouillon (ik gebruik een blokje, dus voeg geen extra zout toe)
60 ml sojamelk of sojaroom
verse (Italiaanse) kruiden zoals thijm, salie, oregano
olijfolie
peper
geraspte grana padano of parmezaan naar smaak
1 tl pesto (per kom soep)

Voor de chili-olie:
een rood pepertje
1 tl gedroogde rode peper (pul biber)
scheut olijfolie
wat grof zeezout

Snij de ui en de knoflook in kleine stukjes. Rasp de courgette. Laat de bonen uitlekken in een zeef en spoel af onder de lopende kraan totdat de zeepachtige bubbels verdwenen zijn.

Verwarm wat olijfolie in een grote pan en fruit daarin zachtjes de ui en de knoflook (niet bruin laten worden!).
Voeg de courgette toe en fruit kort even mee. Dan de helft van de bonen, de kruiden en de bouillon plus een flinke maling peper.

Ik gebruik verse kruiden uit de tuin, waaronder heel jonge bladen van de laurierstruik. Deze zijn zo zacht dat ik ze mee kan pureren. Rozemarijn vind ik dan weer te sterk van smaak voor deze soep, maar als je dat juist lekker vindt: vooral doen! Pas wel op met gedroogde kruiden: deze zijn sterker van smaak, je hebt maar weinig nodig.

Laat de soep ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen. Maak ondertussen de chili-olie:
in het molentje van de staafmixer 1 (kleine) rode peper, 1 tl chili vlokken (ik gebruik pul biber), wat grof zeezout en een scheutje olijfolie op hoge stand heel fijn malen. Afgieten door een fijne zeef in een potje.

Wanneer de soep bijna gaar is de sojamelk of room toevoegen en mee laten warmen. Vanaf het vuur de soep met de staafmixer pureren. Gebruik je droge kruiden, of houtige verse, verwijderd dan eerst de takjes en (laurier)bladeren. Doe de soep terug in de pan en voeg de andere helft van de bonen toe om even op te warmen.

Serveer de soep met een beetje geraspte grana padano, parmezaan of geitenkaas, een beetje van de chili-olie en een theelepel pesto. Eventueel een vers gebakken (spelt)broodje erbij.