donderdag 13 maart 2014

Pikante gebakken polenta met romige paprika-amandelsaus

Dit recept past niet in een koolhydraatarm dieet, maar toch maak ik het af en toe omdat er echt iets troostrijks vanuit gaat en het een lekker vegetarisch hoofdgerecht is dat ook prima kan als bijgerecht voor vleeseters.

Voor het recept van de polenta verwijs ik iedereen graag naar pagina 58 van het kookboek Veg!, verzin zelf of Google een recept voor een pikante polenta, die je een dag laat opstijven in de koelkast.

Het recept is officieel met een tomatensaus, maar omdat ik al best vaak tomatensaus eet, heb ik hierbij zelf een variant verzonnen die goed past. Normaal gesproken maak ik deze saus met een chilipepertje erin. Deze polenta is echter al pikant, daarom heb ik dat vandaag achterwege gelaten. De combinatie van zachte polenta met knapperig korstje, de lichtzure romige saus en de zoete broccoli is echt genieten.

Voor 2 personen:
De koude, gestolde polenta
2 - 4 eetlepels kikkererwtenmeel
Olijfolie en/of zonnebloemolie

Half potje ingemaakte geroosterde paprika (ca 100 gram uitgelekt)
Het teentje knoflook uit de paprika
Optioneel: 1 rode peper met of zonder de zaadjes/zaadlijsten
Sap van een halve limoen
Olijfolie
ca 30 gram amandelmeel
peper en zout
Broccoli



Snijdt de polenta in repen van ongeveer 1,5 cm dik.
Druk de repen polenta rondom in het kikkererwtenmeel en laat even rusten.

Doe de paprika in de mengbeker van de staafmixer met het knoflookteentje, het limoensap een flinke scheut olijfolie, het amandelmeel, (het in stukjes gesneden pepertje) en zout & peper.
Pureer alles tot het een lichtrode romige saus met de dikte van mayonaise wordt. Proef of het niet te zuur is, voeg anders een heel klein beetje koud water toe. Is de saus te dun, doe er dan nog wat amandelmeel bij. Zet even koel weg om de smaken te laten intrekken.

Bak de repen polenta om en om in een flinke scheut olie totdat ze goudbruin en knapperig zijn.

Serveer met de saus en gestoomde broccoli.

Als er saus overblijft kan deze een paar dagen afgedekt in de koelkast bewaard worden. Lekker als dipsaus bij rauwkost, in plaats van mosterd bij kaas of als saus bij falafel.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten