donderdag 27 maart 2014

Parelgort met geroosterde groenten en hazelnoten

Geroosterde groenten zijn altijd lekker en ik ben toevallig ook dol op parelgort. I.p.v. vermicelli in de soep, als vulling in een stoofpotje of - zoals nu - als basis voor deze groentenschotel. De meegeroosterde hazelnoten smaken heerlijk in combinatie met de zachte venkel en de zoete aardappel, terwijl de feta een zout accent geeft.



Per persoon:
60 gram parelgort (ik gebruik vluggort van Silvo)
1 zoete aardappel
1/2 venkelknol (hou het groen apart) in parten gesneden
1 rode ui
klein bosje peterselie
1/2 liter (paddenstoelen)bouillon
2 tenen knoflook in reepjes gesneden
1 citroen
olijfolie
grof zeezout
60 gram feta van schapen- en/of geitenmelk
ontvelde hazelnoten
eventueel dürüm of flour tortillas

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de aardappel en snij in stukken. Maak de ui schoon en snij in ongeveer 6 parten. Doe de aardappel en ui in een braadslee met wat olijfolie en grof zeezout. Zet ongeveer 15 minuten in de oven.

Kook ondertussen de gort volgens gebruiksaanwijzing gaar in de bouillon met wat takjes peterselie.
Giet af in een zeef, haal de peterselie eruit en hou apart.

Haal de ovenschaal uit de oven en roer de aardappels even om. Doe er dan de venkel bij, plus de knoflook, de hazelnoten, het sap van een halve citroen + de in 2 stukken gesneden uitgeknepen helft.
Voeg eventueel nog een klein beetje olijfolie toe.
Laat nog 20 minuten roosteren. Leg de laatste 2 minuutjes het brood op een stuk aluminiumfolie op de bodem van de oven om op te warmen.

Roer de gort door de geroosterde groenten. Haal de citroen eruit.

Serveer het gort/groentenmengsel op het brood en garneer met het venkelgroen en dun gesneden plakjes feta. Knijp er eventueel nog een beetje citroensap overheen.

Voor de verstokte carnivoor kan je de laatste 20 minuten lams- of kipshoarma meeroosteren in de oven.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten