zondag 2 maart 2014

Milde twee bonen chili met maispannenkoekjes

Chili sin carne is misschien wel het eenvoudigste vegetarische recept dat de meeste mensen kennen. En het saaiste. Toch is een pittige bonenschotel wel heel lekker, gezond en bijzonder geschikt om te maken als je samen eet met carnivoren. Doordat iedere boonsoort zijn eigen smaak en textuur heeft kan je eindeloos variëren en de pannenkoekjes zijn een bijzondere toevoeging.




Voor 4 kleine pannenkoekjes:
90 gram maismeel of heel fijne polenta
een ruime eetlepel maizena
snufje baking soda
20 gram (gesmolten) boter of als je vegan eet; olie
snuf zout
90 ml (plantaardige) melk
een paar eetlepels heet water

Meng het maismeel met het zout.
Roer de boter en melk door elkaar en voeg toe aan het meel.
Klop tot een dik beslag, voeg een paar eetlepels water toe totdat de gewenste dikte is bereikt. Dit beslag moet iets dikker zijn dan gewoon pannenkoekenbeslag. Voeg een ruime eetlepel maizena toe om het beslag iets te binden en laat ongeveer 20 minuten staan tot gebruik. Als het beslag te dik is, gewoon nog een drupje water erbij doen.



Verwarm een flinke scheut zonnebloemolie in een anti-aanbakpan. Doe daarin een kwart van het beslag (een kleine soeplepel) en laat een klein beetje uitvloeien. Bak op medium vuur totdat de bovenkant van de koek droog is en de randjes goudbruin. Draai dan voorzichtig om met een spatel en bak nog een paar minuten tot ook de onderkant gaar is. De pannenkoekjes hebben het formaat van American Pancakes.
Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier en houdt warm.



Hou je van pittig? Doe dan wat chilipeper of een fijngesnipperd rood pepertje en wat (verse) oregano door het beslag.

Chili voor 2 personen:
een ui
teentje knoflook
een hele paprika of 2 halve van verschillende kleuren
half bakje kastanjechampignons
optioneel: een klein aardappeltje
1 blik tomatenstukjes
half zakje kruidenmix voor chili con carne, of maak je eigen mix naar smaak van chilipoeder, peper, zout, komijn, koriander en oregano.
2 blikjes 400 ml bonen naar keuze. Deze keer gebruikte ik kapucijners en zwarte bonen, maar iedere combinatie die je lekker vindt kan!
een rijpe avocado
optioneel: geraspte kaas

Snij alle groenten. De aardappel in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Snijdt de champignons in vieren.
Fruit de ui en de knoflook zachtjes in een scheut olijfolie. Als de uien glazig zijn de aardappel toevoegen en een paar minuten meebakken. Voeg dan de paprika toe en bak ook kort mee en op het laatst de champignons.
Strooi de kruidenmix over de groenten en blus het geheel af met een scheutje water. Roer door. Voeg het blik tomaten toe en laat dan de saus een minuut of 10 heel zachtjes pruttelen en iets inkoken. Eventueel wat water toevoegen als de saus te dik wordt.

(Bak ondertussen voor de aanwezige carnivoor rundergehakt en spekjes in een koekenpan.)

Laat de bonen uit blik uitlekken in een zeef en spoel af onder de koude kraan totdat de zeepachtige bubbels zijn verdwenen.
Doe de bonen bij de groentensaus. Goed doorwarmen.

Serveer de chili op de maispannenkoekjes met wat plakken rijpe avocado en eventueel wat geraspte kaas. Ik zelf vind een oerhollands zuur augurkje erbij ook lekker.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten